Yeni torba yasa maddeleri ve içeriği araştırmaları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 3 aylık aranın ardından çalışmalarına devam etmesinin ardından yeniden gündeme geldi. Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri de içeren 2.torba yasa kapsamında KYK borç faizleri silinecek, vatandaşların icra borçları silinecek, doğalgaz ve elektrik desteği yapılacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşan EYT düzenlemesi ile 2 milyonun üzerinde insan emekliliğe hak kazanırken gözler EYT 3600 emeklilik, staj sigortası, 500 gün prim eşitliğinin yeni torba yasa kapsamına girip girmeyeceği konusuna çevrildi. İşte 18 maddelik yeni torba yasa içeriği ve maddeleri… 18 MADDELİK TORBA YASA MECLİS’E SUNULDU! Geçici işçiye kadro, emekli maaşı ve bayram ikramiyesi artışı düzenlemelerin de yer aldığı 2.torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yeni torba yasa düzenlemesinin, yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması bekleniyor.
YAZI ARASI REKLAM ALANITORBA YASADA NELER VAR, NELERİ KAPSIYOR? En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkaran düzenlemenin de içerisinde bulunduğu yeni torba yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.
2.torba yasa ile devlet, bazı alanlardaki alacaklarından vazgeçiyor, KYK borç fazileri silinecek, vatandaşların icra borçları silinecek, doğalgaz ve elektrik desteği verilecek.
TORBA YASA İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER? 18 maddelik torba yasa teklifi ile Muharip Gaziler arasındaki aylık farklılıklarının giderilerek, Milli Mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile Kore Harbinde fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve Kıbrıs Barış Harekatlarına fiile katılmış olan Türk Vatandaşları ile vefatları nedeniyle dul eşlerine vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların sosyal güvencelerinin olup-olmadığına bakılmaksızın, tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi amaçlanıyor.
STAJ MAĞDURLARI İÇİN EYT’DE YENİ DÜZENLEME TALEBİ Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden staj mağdurlarının da yararlanmasının sağlanmasını talep etti.
Palandöken, “Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK’lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK’lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT’den faydalanmasının önü açılmalı.” dedi.